Co je důležité vědět, když kupujete termohrnek na kávu nebo na čaj? Parametrů a vlastností, které jsou důležité, je jistě víc. Nicméně termohrnek se používá právě z toho důvodu, aby udržel požadovanou teplotu co možná nejdéle. Horká káva nebo čaj nám přece musí vydržet alespoň celou cestu do práce, dopoledne v kanceláři nebo celý hokejový zápas našeho potomka.
Většina renomovaných výrobců, mezi něž patří námi nabízený Thermos i Kambukka, takový údaj u svých výrobků uvádí. Nutno ovšem počítat s tím, že se jedná většinou o údaj z laboratorních měření na základě stanovených metodik a v praxi se reálný výsledek může lišit. Je to jako se spotřebou u auta. Nelze ale tvrdit, že se jedná o údaj lživý nebo vymyšlený. Jen je reálný výsledek ovlivněn dalšími faktory, které vstupují do hry. Jedná se především o teplotu okolního prostředí a počáteční teplotu nápoje.
Tip: Termohrnek před naplněním kávou nebo čajem na chvíli naplňte horkou vodou, aby nedošlo při plnění k prudkému ochlazení nápoje.
V každém případě je doba, po kterou se nápoj udrží v požadované teplotě závislá na teplotě okolí, ve kterém se termohrnek nachází. Asi nemůžeme čekat, že si po celodenním lyžování pochutnáme na horkém čaji z termohrnku, který jsme celý den nechali ve vymrzlém autě na parkovišti. Stejně tak nebude ledově chladný džus v termohrnku, který půl dne stál na sluníčku.
Většina dnes prodávaných termohrnků je vyrobena z nerezu a izolace je tvořena dvoustěnným vakuem. Vakuum je právě ten největší fígl, díky kterému termohrnky fungují. Stěny termohrnků jsou dvě a v prostoru mezi nimi je vzduchoprázdno. A kdo na fyzice dával pozor, tak ví, že vakuum nevede teplo. Přesně takhle fungují i termohrnky Kambukka a Thermos, které nabízí náš e-shop.
Tip: Pokud máte pocit, že Váš termohrnek neudrží teplý nápoj tak dlouho jako dřív, došlo s největší pravděpodobností právě k porušení vakua. Stane se tak většinou v důsledku pádu nebo jiného mechanického poškození. Poznáte ti i tak, že vnější povrch termohrnku je neúměrně teplý nebo dokonce horký.
Kvalitní termohrnky jsou vyrobené z nerezu. Na trhu lze sehnat i termohrnky z jiných materiálů jako je například sklo nebo různé materiály na bázi plastů. Nerez je ale bezkonkurenční klasika. Neabsorbuje pach ani barvu nápojů a je odolný i proti drobnému mechanickému poškození, což bývá nejčastěji pád. Dobře se myje a je hygienicky vhodný pro styk s potravinami.
Tip: Nerez nepatří do myčky. Občasné umytí v myčce snese bez úhony, dlouhodobé působení zejména soli mu dobře nedělá. A ještě více může mytí v myčce poškodit vnější povrch termohrnků, který bývá lakovaný nebo jinak upravený.
Co ale dělí termohrnky na dobré a na ty ostatní, tak je uzávěr. Vrchní část termohrnku, neboli uzávěr nebo víčko, jak chcete, je důležitý v mnoha ohledech.
Předně se od uzávěru očekává, že dokonale těsní. Jen když se na uzávěr můžete 100%ně spolehnout, tak si dovolíte plný termohrnek na kávu hodit do kabelky či baťohu. Takže správně těsnící termohrnek by měl mít jednak šroubovací uzávěr, protože jen takový se náhodně neotevře a nevylije do důležitých dokumentů k hypotéce, kterou letíte právě podepsat do banky a jednak spolehlivé pružné těsnění.
Tip: Termohrnky nikdy neuzavírejte ihned po naplnění vařící vodou. Stejně tak je neplňte sycenými nápoji. V takových případech uvnitř vzniká přetlak a tomu žádné těsnění nedokáže odolat.
Termohrnky na rozdíl od termosek jsou určené na přímou konzumaci nápoje. Proto je důležité, aby se daly jednoduše otevřít. Ideálně jednou rukou, což ocení zejména řidiči. Zároveň se z nich musí snadno pít, to znamená, že otvor ve víku musí dobře přilnout k ústům. Káva na halence při cestě na důležitou poradu se šéfem přece jen není úplně dobrá vizitka. Řidiči také ocení, když picí otvor snadno najdou třeba i potmě a nerozptyluje to jejich pozornost při řízení.
Víko termohrnku musí také robustní. A to hned ze dvou důvodů. Jednak přes něj nesmí unikat teplo z termohrnku a jednak by měl být alespoň trochu nárazuvzdorný. Chtě nechtě se nám může občas stát, že nám termohrnek upadne.
Důležitý je i co největší průměr víka. Čím je větší, tím snáz se termohrnek plní a čistí. Na rozdíl od nerezové části termohrnků se dají jejich víka snadno mýt v myčce nádobí, čímž lze dosáhnout dokonalého vyčištění a zbavení se bakterií a nežádoucích usazenin.
Tip: Termohrnky Kambukka mají víka jednotlivých řad snadno navzájem vyměnitelná, protože mají všechny stejný průměr i závit.
Termohrnky Thermos i Kambukka z našeho e-shopu jsou skutečně kvalitní a mají dlouhou životnost. Proto doporučujeme pečlivě vybírat z mnoha nabízených barev a vzorů. Termohrnek se Vám kromě všeho výše uvedeného musí také líbit a dokonale pasovat k Vaší osobnosti. Jen tak se může stát Vaším věrným společníkem a módním doplňkem.
Máte k termohrnkům nějaký dotaz? Nevíte jaký cestovní termohrnek na kávu nebo čaj zvolit? Napište nám nebo zavolejte, pokusíme se na Vaše otázky odpovědět.
obchod@krabickyshop.cz
+420 602 331 716